Vanaf de bushalte Klapstraat ben ik eerst terug gelopen naar de dijk in Deest om te starten waar ik de vorige keer ben geëindigd. Vanaf daar steek ik de Van Heemstraweg over en loop ik het dorp Afferden binnen. In Afferden wandel ik langs de toren van de voormalige Romaanse kerk uit de 14e eeuw. In 1838 werd de kerk gesloopt, de toren bleef staan.
Het is vandaag erg mistig maar ook spiegelglad op sommige wegen. Echt doorlopen is er daarom niet bij. Glijdende ga ik daarom ook over het viaduct van de drukke Maas en Waalweg, en loop vervolgens over de zeer rustige Strengstraat. Ik kruis de Kortendijk en loop de bossen van De Molenberg bij Bergharen in, dit is onderdeel van de duinenrij, dat ooit uit de rivieren is opgewaaid. Een dergelijk natuurlijke hoogte was vanouds vaak een cultusplaats.
Over de Molenweg loop ik door Bergharen, hier kom ik langs de Heilige Anna Kerk. En over de Stompendijk loop ik Bergharen alweer uit. Toen dacht ik even dat ik verkeerd zat, ik stond plotseling voor een groot hek van een voetbalvereniging, maar speciaal voor wandelaars staat het hek open en wandel je een stuk over het terrein van de voetbalvereniging.
Kort daarna loop ik over landgoed Hernen en langs kasteel Hernen. Het kasteel is waarschijnlijk rond 1350 ontstaan, en bestond toen slechts uit een woontoren (donjon). Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort. Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen. In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisieserie Floris opgenomen.
Na het kasteel loop ik over het tunnelpad onder de A50 door, en ga direct links het Hernense Bos in. Dit bos is ontstaan op stuifduinen. Wanneer ik het bos uitloop kom ik bij de Hernense Molen. De beltmolen uit 1745 behoorde tot de bezittingen van de Heerlijkheid Hernen en werd gebruikt voor het malen van koren.
Over de Leurseweg loop ik richting Wijchen, en kom daarbij langs de 40 meter hoge watertoren Leur. op de Op de Stationslaan is het eindpunt van deze etappe. Daar loop ik naar het station en neem de trein terug naar Nijmegen.