Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Swolgen – Venlo

Van Swolgen naar Venlo gaat het vandaag. Om 08.00 uur sta ik deze zaterdagochtend al in Swolgen, en vanaf de St. Lambertuskerk, de start van deze etappe, loop ik na een klein stukje Swolgen direct weer het bos in. Door het bos en de heuvels op de Swolgender heide loop ik naar het Schuitwater. Je bereikt via een vlonderpad de overkant van deze oude Maasarm. Het pad is net iets hoger en dus droger als de drassige laagte. Dan te bedenken dat een groot deel van Nederland er zo vroeger heeft uitgezien.

Na het verlaten van de bossen kom je in Lottum. Daar kom ik bij buurtkapel Houthuizen. Deze kapel werd uit dankbaarheid gebouwd door de buurt, omdat er in de 2e Wereldoorlog niemand van de buurt is omgekomen door oorlogsgeweld.

Het pad gaat verder met links beemden en in het dal de Molenbeek van Lottum, via kasteel Kaldenbroek naar Grubbenvorst. En daar is het tijd voor een pauze met koffie.

Na Grubbenvorst ga je met de pont de Maas weer over en aan de overkant verder naar het zuiden. Via een dijkweggetje en later weilanden loop je langs de Maas. Kort nadat je onder de A67 bent doorgelopen ga je terug de dijk op en via een stil weggetje kom je langs het kapelletje van Genooi. Ernaast staat een tweede, halfronde kapel uit 1846. Dit genadeoord trekt veel bedevaartgangers. Voor troostzoekende Venlonaren is ‘t “Leef Vrouwke van Genoej” een begrip.

Terug naar de dijk loop je nog een aantal kilometers langs de Maas en in de verte steeds de skyline van Venlo. Eenmaal Venlo loop je langs het Wilhelminapark langs de grote St. Martinuskerk naar het station. Tevens eindpunt van deze etappe.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk