Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Venlo – Swalmen

Als de trein station Venlo binnen rijd is het ongeveer half 9 en begint het net te regenen. Vandaag gaat de Pieterpadavontuur richting Swalmen. Vandaar loop ik (om persoonlijke redenen) door naar Roermond. Vanaf het stationsplein en langs het rangeeremplacement en via de Onderste Molenweg loop je Venlo uit. Daar staat er gelijk een groot bord dat aangeeft dat het Pieterpad gewijzigd is. Hier ga je linksaf en via een houten klaphekje, de ‘Jammerdaalsche Heide’ over.

De route loopt verder langs een bosrand met uitzicht over weilanden richting Tegelen. Nadat je over de A74 heen bent gelopen doorkruis ik een klein dierenparkje, en ga vandaar uit weer het bos in. Vlak langs de Grens met Duitsland loop je nu, de vele grenspalen zijn zichtbaar aanwezig op het pad. Het is vanaf hier even flink doorstappen op een lang bospad.

Na café de ‘Maalbekerhöhe’ loop je op enkele tientallen meter hoge steilrand die de scheiding vormt tussen het hoog- en middenterras en tegelijkertijd de grens is; ik wandel ‘bovenop’ in Duitsland en ‘beneden’ is het Nederland. De regen heeft inmiddels plaats gemaakt voor wat zon en het wordt langzaam warmer.

Na een afdaling kom ik verschillende ruiters tegen, en verschillende paard en wagen rijders. Op ongeveer halverwege de route neem ik pauze bij het Duitse restaurant ‘Am weisen Stein’.

Na de pauze loop ik verder over de Prinsendijk (op de grens van Duitsland Nederland en is deel van de oude Romeinse verbindingsweg van Xanten naar Heerlen) Langs de randen van het ‘Diergardtscher Wald’ vervolg ik mijn wandeling. Via een steile klim door ‘het wald’ betreed ik het ‘Swalmdal’. Bij grenspaal 422 gaan je vervolgens Nederland weer in voor de laatste mooie kilometers langs het meanderende riviertje de Swalm.

Het is net over tweeën als ik het marktplein in Swalmen over loop. Hier eindigt deze etappe.

Mijn weg vervolg ik naar Roermond. Meer hierover is te lezen bij de etappe Swalmen Montfort.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk