Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Sittard – Strabeek (Valkenburg)

Om 9.30 uur kom ik op het station van Sittard aan en loop via de Stationsstraat naar het centrum, de start van deze etappe de Markt. Al lopend kom ik langs prachtige monumentale gebouwen met hier en daar duidelijk aanwezige Duitse invloeden. Het ziet er allemaal erg mooi uit. Verder gaat het in zuidelijke richting naar de top van de Kollenberg. Goed en wel in het bos zie ik links in de berm de eerste van zeven ‘voetvallen’. Ofwel zeven kapelletjes met teksten en afbeeldingen van het leven van Jezus. Bijna op de top van de berg staat rechts een grootse kapel, de ‘St.Rosa Kapel. Gewijd aan de heilige Rosa van Lima.

Via het Memoriebos trek ik over de Kollenberg het leefgebied binnen van het bekende hamstertje de ‘Korenwolf’. Een klein beschermd diertje dat vooral in Zuid-Limburg leeft. Langs de gebouwen van de Stichting Pergamijn (een voormalig klooster) en een korte klim over een asfaltweg bereik ik het buurtschap Windraak. Daar komt ‘geneeskrachtige water’ uit de muur.

Na wat klimmen en dalen in het bosgebiedje van de Wanenberg zie ik langzaam in de verte al de kerktoren en bebouwing van het dorp Puth boven het heuvellandschap uitstijgen. Langs de kerk via de Panoramaweg wandel je het dorp weer alweer uit, op weg naar Kasteel Terborgh. Via de Heisterbrug en over de Geleenbeek bereik ik Spaubeek. Daar loop je helaas een klein stukje langs de drukke A76. Maar het kan niet altijd mooi zijn. Wel mooi vandaag is het weer, op 1 november is het gewoon nog 21 graden, met veel zonnestralen een echte warme dag. De rest van de dag loop ik in een T-shirtje.

Vanaf de Diependaalsweg begin ik aan een 1,5 km lange steile klim over een typische Zuid-Limburgse holle weg. Bovenaan gaat het weer over veldwegen, met hele mooie vergezichten over het glooiende landschap. Na een korte afdaling wandel ik het buurtschap Terstraten binnen waar ik langs wel héle mooie Limburgse vakwerkhuisjes wandel.

Voorbij het buurtschapje Helle en langs het dorpje Aalbeek wandel ik richting Schimmert. Recht voor me lijkt het even of ik een verkeerstoren van een groot vliegveld zie opdoemen. Een werkelijk zeldzaam hoog gebouw in dit landschap. Maar het is een grote watertoren, ook wel de ‘Reus van Schimmert’ genoemd.

Wandelend richting Groot Haasdal, wordt begroet door een grote houten haas langs de kant van de weg. Verder gaat het naar een 12e eeuwse kasteelhoeve, Bockhof, Vroeger Obbendorf genoemd. In de aanloop naar de Bockhof ligt het hoogste punt van het Pieterpad, ca. 130 meter.

Het pad langs de kasteelhoeve voert mij tot het bovenste topje van het bekende Limburgse Ravensbos. Via de langgerekte westelijk helling van het Ravenbos begin ik aan de laatste kilometers richting Strabeek ofwel Valkenburg aan de Geul. Langs beekjes en meertjes zie ik voor me de dalbrug van de A79 Geleen – Heerlen. Het lijkt of ik ergens in Duitsland of Oostenrijk loop, niets is minder waar, het is gewoon Zuid-Limburg.

Ik loop Strabeek binnen, vandaar uit loop ik naar station Valkenburg om de trein terug naar Nijmegen te pakken. Nog slechts 15 km naar het eindpunt. Het is toch allemaal sneller gegaan dan ik dacht.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk