Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Swalmen – Montfort

Vanaf het startpunt op de markt in Swalmen gaat de route vandaag naar Montfort. Het doel is de St. Pietersberg, en die komt met nog iets meer dan 80 kilometer rap naderbij. Via een smal pad tussen twee weilanden loop ik richting het mooie ‘Kasteel Hillenraedt’ Een Slot met voorhof van de familie graaf Wolff Metternich, nazaten van de heren van Swalmen en Asselt.

Daarna door Boukoul, kort daarna loopt het Pieterpad over de oude Romeinse weg tussen Heerlen en Xanten. Even later sta ik voor ‘Huis Zuidewijk Spick’, een oude kasteelboerderij uit de 16e en 17e eeuw.

Net voordat je de buienrand van Roermond bereikt loop over de verlaten spoorweg van de ‘IJzeren Rijn’. Een spoorlijn tussen Antwerpen (België) en Mönchengladbach (Duitsland) Om een politieke rel met de Belgen te voorkomen wordt de spoorweg niet opgebroken, maar aan zijn lot overgelaten.

Via Melick gaat het pad verder richting St.Odiliënberg. Vanaf de brug over de ‘Roer’ heb ik een mooi uitzicht op de basiliek van het dorp. Door een historisch straatje wandel ik St.Odiliënberg weer uit, en loop de bossen in.

Na de passage van de bossen van ‘Het Sweeltje’ (Bosgebied op een oude stuifduingordel uit de voorlaatste ijstijd.) kom je uit bij de ‘Vlootbeek’. Onder langs de duinen van het Sweeltje stroomt de Vlootbeek, aangelegd rond 1650. Vlootbeken zorgen voor de ontwatering van de ‘broeken’, de moerassige terreinen tussen de hogere delen van het Maasterras.

Via een rustige weg loop ik Montfort binnen. Het is pas 12 uur in de middag. Ik besluit daarom de volgende etappe naar Sittard op deze zelfde dag ook te lopen. Meer hierover lees je hier

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk