Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Schoonloo – Sleen

Deze zaterdagochtend weer vroeg uit de veren om de reis met het OV naar Schoonloo te maken. Eerst met de trein tot Hoogeveen, vandaar uit met NS bussen naar Assen, en daar de bus weer naar Schoonloo, al met al meer dan 3 uur reizen, je moet er wat voor over hebben om het Pieterpad te lopen.

De route gaat vandaag grotendeels door het bos. Over meerdere zogenaamde ‘flintenwegen’. (De stenen en veldkeien die bij het ontginnen werden verzameld werden in werkverschaffingsprojecten gebruikt om de bospaden mee te verharden). Ondanks alle arbeid die gepaard is gegaan bij de aanleg van deze paden is het maar rot lopen. Via De Tweelingen (heideveld met 2 grote plassen) en het Ellertsveld richting Schoonoord. Daar steek ik het Oranjekanaal over, deze is aangelegd in 1853 ter ontsluiting van het veengebied rond Odoorn en Emmen.

Verder gaat de wandeling door het productiebos richting Sleen. Er werd die week ontzettend veel gekapt, en dat was ook te merken aan de bospaden, die daardoor moeilijk begaanbaar waren door de sporen van vrachtwagens. Daar in het bos even een pauze op een superleuk bankje speciaal voor Pieterpadlopers.

In het stuk bos wat volgt staan talloze mierenhopen, de een nog hoger dan de ander. Even verderop bij een groot open veld kom je langs het Pieterpad monument ter ere van Bertje Jens en Toos Goorhuis Tjalsma de bedenksters van het Pieterpad. Dan kom ik langs een vliegtuigmomument wat is opgebouwd met originele staalplaten uit het vliegtuig, ter ere van de neergestorte Britse piloten tijdens WOII.

Uiteindelijk kom ik rond 17.00 uur aan in Sleen. Het was weer een mooie variërende dag.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk