Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Hellendoorn – Holten

Deze zaterdag ging het Pieterpad van Hellendoorn naar Holten. Al snel gaat de route de bossen in richting Kamp Twilhaar, een uit 1940 Nederlands werkkamp, maar al snel door de Duitsers overgenomen en ook gebruikt als ‘Durchgangslager’ voor Joden.

Direct daarna langs een schaapskooi waarna ik mijn wandeling vervolg richting de Noetselerberg. Eenmaal op de berg heb je een wijds uitzicht. Heidevelden doorkruist met slingerende zandpaadjes en omzoomt met bos. Hier zie ik opeens kort voor me wat reeën en een hert staan, ze houden me in de gaten. Net wanneer ik een foto wil maken rennen ze weg, op één na. Hij loopt zelf een stukje met me op, na een paar honderd meter rent ook hij weg. Een bijzondere ervaring.

Ik ben weer af aan het dalen en loop verder richting de Holterberg. Het gaat over vele slingerende paadjes naar beneden. Onderweg loop je ook nog een stukje over de oude Hellendoornscheweg. Een van de oude wegen die de heuvelrug doorkruisen en die vanouds de verbindingen vormden tussen de dorpen.

Na een paar honderd meter ben ik op de Holterberg, en bij een schuilhut met diverse picknicktafels ben ik wederom getuige van een prachtig uitzicht. De route gaat weer naar beneden en volgt er nog een lange bosweg met allerlei informatiepaaltje van het Wereldtijdpad. Langs de kant staan ruim 2000 ‘jaarpaaltjes’ op verschillende wandelroutes met gebeurtenissen uit alle jaren van onze jaartelling.

Kort nadat je het bos bent uitgekomen sta je bij station Holten, voor vandaag ook mijn eindpunt.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk