Van Baarn naar Maarssen (32 km) stond vandaag op de planning. Omstreeks 10.00 uur kom ik aan op station Baarn. Bij vertrek uit Nijmegen was het weer best aardig, maar in Baarn stapte ik in een kleine wereld, een wereld van dikke mist. Vandaag zou de route over een aantal Koninklijke landgoederen gaan. Ik begon al direct bij het Baarnse bos. In 1654 werd het landgoed met het huis als bruidsschat aangeboden aan een Duitse koopmanszoon en zijn bruid, dochter van een Amsterdamse burgemeester.
Direct al nadat ik het Baarnsebos ben uitgekomen loop ik langs paleis Soestdijk. In 1674 kocht stadhouder Willem III een buitenverblijf dat hij verbouwde tot jachtslot, het latere paleis Soestdijk. Als je voor het Paleis staat en je draait je om kijk je het Baarnse bos weer in, dan zie je in de verte de Naald van Waterloo staan. Dit gedenkteken is opgericht voor Willem Frederik, prins van Oranje, omdat hij in 1815 de eerste aanval van de Fransen afsloeg.
Een paar honderd meter na Paleis Soestdijk ga je links het bos en loop je om het paleis heen naar de Stulp. Een heide- en stuifzandgebied met enkele vennetjes. Deze wordt begraasd door witte Charolais-runderen.
Vanaf de Stulp wandel om kasteel Drakensteyn heen naar Lage Vuursche. Meer dan hoge zwarte hekken met camera’s zie je helaas niet.
Nadat ik meerdere pannenkoekenhuizen bent gepasseerd in Lage Vuursche loop ik via het Maartensdijkse Bos over de A27 en de spoorlijn Utrecht Hilversum. De spoorlijn is voorzien van bijzondere bogen. Vanwege de metaalschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog worden hier, in plaats van de traditionele ijzeren portalen, de kenmerkende hoefijzervormige betonnen bovenleidingportalen toegepast deze hebben als bijnaam de gotische bogen.
Via de Hoorneboegse Heide bereik ik het Tienhovensch Kanaal. Dit kanaal volg ik enkele kilometers over een mooie stille dijk met links en rechts veel water. Helaas door de mist is het uitzicht erg beperkt. In Tienhoven verlaat ik de dijk en ga een klein stukje door het dorp.
Na de koffie in Tienhoven kom ik via een lang graspad en de Middenweg uit bij de Vecht. Deze volg ik een stuk via een smal voetpad en kom langs een aantal theehuizen, en de monumentale herenhuizen Doornenburgh en Goudestein, ooit gebouwd als buitenplaats.
Eenmaal in Maarssen, besluit in het OV te nemen naar Nijmegen nemen. Het einde komt in zicht.