Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Amersfoort (in zwart wit)

Amersfoort ontstond al voor het jaar 1000. Toen verzamelden een aantal boerderijen zich rondom de Eem in een nederzetting. De bisschop van Utrecht bouwde in 1028 een hof in de nederzetting. Daarna verzamelden steeds meer handelaren zich rond deze regio.

De bouw van de Sint-Joriskerk begint in 1243. Het onderste deel van de toren is een van de oudste bouwwerken die nu nog in de stad staan. Amersfoort begon direct met het bouwen van een anderhalf kilometer lange stadsmuur, zodra ze haar stadsrechten kreeg van de bisschop van Utrecht. Lange Jan is de bijnaam voor de 98m hoge en smalle Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort en dankt de toren aan het feit dat hij ver boven de stad uitreikt.. Zelfs vanaf de snelweg is hij zichtbaar.

De stad ontstond rond een doorwaadbare plaats in de Eem (Amer) en heeft sinds 1259 stadsrechten. Aan het eind van de 13e eeuw werd een eerste imposante stadsmuur neergezet. De Kamperbinnenpoort is daar het laatste restant van. Een eeuw later werd gestart met een tweede ring vestingwerken waartoe Monnikenpoort en Koppelpoort.

Deze stadswandeling leidt langs allerlei oude monumenten en mooie plekjes.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk