Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Millingen a/d Rijn – Groesbeek

Omstreeks 8.00 uur arriveer ik in Millingen aan de Rijn. Erg vroeg dit keer, en het is ook nog erg donker. Maar er is regen voorspeld in de middag, dus als ik doorloop kom ik droog aan in Groesbeek was mijn gedachte.

Vandaag voert een deel van de tocht opnieuw door een stukje Duitsland. Na een klein stuk door het dorp gelopen te hebben loop je al snel Millingen uit, langs de voetbalvelden en het kerkhof. Eerst over een zandpad, en vanaf de Zeelandsche Hof over een langs stuk graspad langs een sloot.

Net voor Leuth loop je langs de uit 1810 opvallende terpboerderij ‘Plezenburg”. Ik loop verder door Leuth. Over de dijk met druk verkeer kom ik uit bij een oud stenen bruggetje, die is voorzien van twee grote bogen. Dit is de grensovergang met Duitsland. En zo loop ik Duitsland binnen. Richting Zyfflich.

Midden in Zyfflich slaan je rechtsaf richting het Wylermeer. Kort na het Wylermeer sta je aan de voet van de Duivelsberg. Deze 76 meter hoge berg maakte tot 1949 nog deel uit van Duitsland.

De klim begint naar het pannenkoekenhuis de Duivelsberg. Boven bij het pannenkoekenhuis komen het Grote Rivierenpad, het Streekpad Nijmegen en het Pieterpad samen.

Eenmaal boven begint het toch eerder te regen dan voorspeld. Vanaf de Duivelsberg gaat de tocht door het bos, en langs de vele weilanden, en achter het Canadees kerkhof langs. Over het erf van boerderij “Hoge Hof” loop je richting de Zevenheuvelenweg, die je oversteekt. En via de Oude Zevenheuvelenweg loop je Groesbeek binnen. Inmiddels drijfnat geregend.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk