Vandaag op 2e kerstdag liep ik het Utrechtpad van Scherpenzeel naar Amersfoort. De bedoeling was vandaag te lopen met de weekendhike in Oldenzaal. Maar kort voor Dieren stopte de trein, en de machinist riep om dat de trein voor ons een persoon had aangereden. Wij reden terug naar Arnhem en omrijden via Utrecht zou te lang gaan duren, dus besloot ik deze etappe vandaag te lopen.
Ik begon bij de kerk en vanaf daar direct door over het landgoed van Huis Scherpenzeel. Vervolgens ga ik de brug over en loop een stuk langs de Valleikanaal. Het kanaal loopt van de Neder-Rijn bij Rhenen (aan de voet van de Grebbeberg) naar de Eem in Amersfoort, het kanaal in zijn huidige vorm werd aangelegd in de periode 1935-1941 in het kader van de werkverschaffing, deels ter versterking van de Grebbelinie, deels ter verbetering van de afwatering van de Gelderse Vallei.
Na allerlei overstapjes over de Grebbeliniedijk en weilanden kom ik plotseling uit bij een loopgraaf. Deze loopgraaf is in 2005 gereconstrueerd. Aan de Grebbelinie lagen veel loopgraven waarin de Nederlandse soldaten zich konden bewegen en de vijand konden bestoken. In het kader van 60 jaar bevrijding is deze loopgraaf aangelegd.
Na een bezichtiging en wandeling door de loopgraaf ga ik verder over de dijk. Het was een behoorlijk warme 2e kerstdag, ik trok ondertussen mijn jas uit. De route gaat verder langs de 8 km lange Heiligenbergerbeek, deze beek dankt zijn naam aan Landgoed Heiligenberg, een oude buitenplaats waar de beek langs stroomt, ten zuiden van Amersfoort.
Na Landgoed Den Treek-Henschoten loop ik het Treeker Bos in, via vennen en heide ga ik over de A28 naar landgoed Nimmerdor. Een landgoed bij Amersfoort in de Nederlandse provincie Utrecht. Het werd in de 17e eeuw aangelegd in opdracht van jonkheer Everard Meyster.
Door Park Randenbroek, langs de Heiligenbergerbeek en over de Monnickendampoort bereik ik het centrum van Amersfoort. Vanaf de Koppelpoort loop ik naar het station.