Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Wijk bij Duurstede

Wandelen door Wijk bij Duurstede, deze is prachtig gelegen in de provincie Utrecht, tussen Rijn en Heuvelrug. Daar waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn. Vanaf de dijk geniet je van mooie vergezichten over de rivier(en).

Het vestingstadje stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad: een van de belangrijkste handelsplaatsen van Europa. De rijke historie van het stadje is nog duidelijk terug te zien in het straatbeeld. De slogan van Wijk bij Duurstede luidt niet voor niets: ‘Kleine stad, grote geschiedenis’. In de oude binnenstad zijn diverse historische en culturele bezienswaardigheden te bewonderen.

Niet te missen tijdens je bezoek aan Wijk is Kasteel Duurstede: een van de oudste middeleeuwse kasteelruïnes van Nederland. Het prachtige rijksmonument wordt omringd door een stervormig park met eeuwenoude bomen. Omdat het kasteel op een eilandje staat met een slotgracht eromheen.

Ook uniek is de toren van de Grote Kerk. Omdat de kerk is gewijd aan Johannes de Doper wordt hij ook wel de St. Janskerk genoemd. Het is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Wijk bij Duurstede en staat in hartje centrum aan de Markt.

Vanwege geldgebrek is de stompe toren nooit helemaal afgebouwd. En dat terwijl het juist de bedoeling was dat de toren minstens zo hoog zou worden als de Domtoren in Utrecht. De stompe toren is alleen te beklimmen tijdens Open Monumentendag. Vanaf de top geniet je van een fantastisch uitzicht op het stadje en de Nederrijn.

Nog zo’n bijzonder icoon in Wijk bij Duurstede: molen de Rijn en Lek. De enige molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd en tevens de enige waar je onderdoor kan lopen of fietsen. De korenmolen is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor bezichtiging en de verkoop van meel.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk