Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar (vroeger Het Huys te Haer) is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en barones Hélène de Rothschild laten tussen 1892 en 1912 het kasteel vanuit een ruïne herbouwen door meesterarchitect Pierre Cuypers (dan al bekend van het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum), als eerbetoon aan de roemrijke familie Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis, de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan en de grote collectie kunst die de familie met hun kosmopolitische levensstijl heeft verzameld.

Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen. Daarnaast heeft Kasteel de Haar prachtige tuinen en vele kunstschatten. Zonder twijfel behoort Kasteel de Haar tot een van de mooiste kastelen van Europa.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk